OPLOSSINGEN VOOR INSTALLATIES MET R134a, R407 en R410

Op de synthetische koudemiddelen met een GWP waarde <2.500 is een productiebeperking van toepassing. Hieronder vallen veelgebruikte koudemiddelen als R134A, R407C, R407F en R410A.

Wat is er besloten? 

De productie van de koudemiddelen R134A, R407C, R407F en R410A wordt stapsgewijs afgebouwd. In 2020 zal de totale productie van synthetische koudemiddel met ca. 40% zijn afgebouwd. In 2030 mag er nog slechts 20% van de huidige geproduceerde  synthetische koudemiddelen op de markt worden gebracht. 

Voor deze groep synthetische koudemiddelen geldt geen gebruiksverbod. Dat betekent dat R134A, R407C, R407F en R410A installaties na 2030 gewoon bijgevuld mogen worden. De verwachting in Europa is echter dat op lange termijn alle synthetische koudemiddelen verboden gaan worden. 

Wat zijn de consequenties?

In de nabije toekomst zal er fors minder synthetisch koudemiddel beschikbaar zijn. Dit zal een prijsopdrijvend effect hebben op de prijs van het koudemiddel. Bijvullen van een installatie met en synthetisch koudemiddel wordt daarmee fors duurder. Mogelijk gaan er zelfs tekorten ontstaan aan bepaalde typen koudemiddelen.

STRENGERE EISEN AAN ONDERHOUD EN PERIODIEKE CONTROLE

Vanaf 1 januari 2015 gelden er strengere eisen  aan het onderhoud en periodieke controle van uw koel- of vriesinstallatie(s). Met de nieuwe regels wil de EU het aantal lekkages aan koel- en vries installaties . Lees hier meer over wat er precies verandert.

WAT KAN IK DOEN?

Hebt u plannen om een nieuwe koelinstallatie aan te schaffen? Steeds meer nieuwe koelinstallaties draaien op natuurlijke koudemiddelen als CO2, propaan of ammoniak. Deze oplossingen zijn milieuvriendelijk en zeer energiezuinig. Hiermee voldoet u ook op lange termijn aan de wetgeving. Daarnaast kunt u als ondernemer profiteren van aantrekkelijke fiscale regelingen. Diverse ondernemers hebben hier aanmerkelijke financiĆ«le besparingen mee gerealiseerd. Klik hier voor meer informatie.