Oplossingsrichtingen voor R404A en R507 installaties

WAT IS ER BESLOTEN?

In de nieuwe F-gas wetgeving worden de koudemiddelen R404A en R507 versneld uitgefaseerd. Dit zijn de gassen met een GWP potentieel waarde boven de 2.500. Per 1 januari 2020 mag u uw installatie alleen nog bijvullen met gerecycled R404A of R507. Per 1 januari 2030 is het gebruik van deze koudemiddelen geheel verboden. Het verbod geldt niet voor:

  • Installaties met een inhoud <10 kg.
  • Vriestoepassingen die met een temperatuur <50oC werken
  • Militaire apparatuur

Verder wordt de productie van de koudemiddelen R404A en R507 snel afgebouwd.

Wat zijn de consequenties?

Heeft u een R507a of R407 installatie, dan mag u hiermee blijven doordraaien. Er zou echter een tekort kunnen ontstaan aan gerecycled koudemiddel. Vanaf januari 2015 wordt de productie van deze koudemiddelen stapsgewijs afgebouwd. Per 1 januari 2020 mogen de koudemiddelen R404A en R507 niet meer geproduceerd worden. Vanaf die datum mogen installaties alleen nog met geregenereerd R404A en R507 worden bijgevuld.  De verwachting is dat er tekorten aan geregenereerd R404A en R507 koudemiddel ontstaan.  Dit zal een prijsopdrijvend effect hebben.  Het bijvullen van installaties met R404A en R507 zal daarmee fors duurder worden. Leveranciers van koudemiddelen verhogen nu al de prijzen van synthetische koudemiddelen met ca. 10%. Lees het nieuwsbericht hierover hier.

STRENGERE EISEN AAN ONDERHOUD EN PERIODIEKE CONTROLE

Vanaf 1 januari 2015 gelden er strengere eisen  aan het onderhoud en periodieke controle van uw koel- of vriesinstallatie(s). Met de nieuwe regels wil de EU het aantal lekkages aan koel- en vries installaties . Lees hier meer over wat er precies verandert

WAT KAN IK DOEN?

Hebt u plannen om een nieuwe koelinstallatie aan te schaffen, dan adviseren wij u om naar alternatieven te kijken die buiten het nieuwbouwverbod vallen. R507 en R404 worden echter versneld uitgefaseerd. Derhalve adviseren wij geen van deze koudemiddelen voor nieuwbouwtoepassingen. Goede en duurzame alternatieven zijn voorhanden. 

Steeds meer nieuwe koelinstallaties draaien op natuurlijke koudemiddelen als CO2, propaan of ammoniak. Deze oplossingen zijn milieuvriendelijk en zeer energiezuinig. Hiermee voldoet u ook op lange termijn aan de wetgeving. Daarnaast kunt u als ondernemer profiteren van aantrekkelijke fiscale regelingen. Diverse ondernemers hebben hier aanmerkelijke financiƫle besparingen mee gerealiseerd. Klik hier voor meer informatie