Snelle bouw van een energiezuinige koelinstallatie

CSK Food Enrichment levert additieven voor de zuivelindustrie, zowel nationaal als internationaal. In leeuwarden worden melkzuurbacteriën gefermenteerd, een uniek proces waarbij grote pieken optreden in koude- en warmtegebruik doordat het product snel gekoeld moet worden naar zeer lage temperaturen tot -55°C.

Uitdaging

Voor een nieuwe culturesfabriek zocht CSK Food Enrichment een innovatieve, energiezuinige en duurzame oplossing om de energiekosten van het productieproces en opslag zo laag mogelijk te houden. En tegelijkertijd de bedrijfszekerheid zo hoog mogelijk. Dit alles moest in korte tijd gerealiseerd worden, omdat CSK Food Enrichment dringend behoefte had aan uitbreiding van de productie- en opslagcapaciteit.

Co-creatie

ENGIE Refrigeration heeft samen met CSK Food Enrichment een innovatief hybride systeem ontwikkeld. Op grond van de buitentemperatuur en de relatieve luchtvochtigheidsgraad beslist het systeem welke koelingsbron het beste kan worden aangesproken. De capaciteit van de koeling wordt zo opgebouwd en geregeld dat die maximaal is afgestemd op de koudevraag uit de fabriek. Dit leidt tot energiebesparingen van wel 30% en lage operationele kosten.

Het innovatieve systeem bestaat uit:

  • Een tweetraps vriesinstallatie voor een vriescel van -55°C en een overslagcel van -20°C 
  • Een ijswaterinstallatie op ammoniak (NH3), waarbij tevens ijs wordt gebufferd tot ca. 6.500 kWh in een waterbassin van 300 m³ om de hoge pieken in het proces op te vangen.
  • De revisie van de koeltoren van 3.500 kW om bij lage buitentemperatuur water te koelen aan de buitenlucht.

Unieke samenwerking met snel resultaat

Dankzij een goede samenwerking heeft ENGIE in de helft van de gangbare tijd de totale koelinrichting voor een nieuwe culturesfabriek gebruiksklaar opgeleverd.

“Door een snel toenemende vraag aan cultures had CSK Food Enrichment dringend behoefte aan uitbreiding van haar productie- en opslagcapaciteit. Door de tijdsdruk en doordat er in ons productieproces enorme pieken voorkomen in de behoefte aan koude en warmte, vroeg dit om een specifieke aanpak. Op basis van goede ervaringen met ENGIE tijdens de bouw van een vriescel in onze fabriek in Ede kozen wij voor ENGIE, omdat wij wisten dat het met hen goed samenwerken is. Juist in een project waar je snel resultaat wilt boeken, is het fijn om samen te werken met  een partij die je vertrouwt. Dit dankzij de mensen die er werken en de expertise die ze in huis hebben”

Niek de Jong | Manager Engineering bij CSK Food Enrichment.